Intézményünk adott otthont a GINOP Plusz-5.3.2 projektnyitó eseménynek

Intézményünk adott otthont a GINOP Plusz-5.3.2 projektnyitó eseménynek

A Tatabányai Szakképzési Centrum adott otthont a GINOP Plusz-5.3.2-24 azonosítószámú „Szakképzési hátránykompenzációs programok és rugalmas tanulási utak” elnevezésű projektnyitó eseménynek.

Dr. Hankó Balázs, a KIM felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára, Csontos Dávid, az NSZFH általános és projektirányítási elnökhelyettese, Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztésért felelős kormánybiztosa, Bencsik János, országgyűlési képviselő és Pákozdi Szabolcs, TSZC főigazgatója osztotta meg a projekthez kapcsolódó gondolatait a rendezvényen.

A pályázat által a szakképzési centrumok számára pályázati lehetőség nyílik a 23 milliárd forintos keretösszeggel a hátrányos helyzetben lévők szakmatanulásának elősegítésére és rugalmas tanulási utak kialakítására.

A szakképzésnek egyszerre kell biztosítania a hároméves iskolai rendszerben a tradicionális szakmák elsajátítását és az ötéves technikumi képzés során a gyártási csúcstechnológiához szükséges szakmák képviseletét. Magyarország számára fontos a gyártási csúcstechnológiák alkalmazása, ezért kell a műszaki, mérnöki, ipari, vegyészeti területekre szakember, tette hozzá. Dr. Hankó Balázs kiemelte, hogy  a megújított szakképzés, amely hároméves tradicionális szakmát és ötéves technikusi képzést biztosít, újra feltette Magyarországot a térképre. Emlékeztetett, hogy a szakmák legutóbbi Európa-bajnokságán Magyarország nagyon jól szerepelt, megszerezte Svájc után a második helyet.